Liever een fysiek exemplaar? Bestel hem nu op bol.com.

Voorwoord


Ontwikkelingen rond 3D-printen gaan razendsnel

De eerste experimenten om via 3D-printen objecten te maken vonden plaats eind jaren zestig van de vorige eeuw. In 1987 komen er commerciële 3D-printers op de markt, maar het zijn duidelijk de afgelopen vijf jaar waarin 3D-printen een grote vlucht heeft genomen. 3D-printen is de overkoepelende aanduiding voor fabricagetechnieken waarbij objecten laagje voor laagje worden opgebouwd, gestuurd door een computer. In de industriële sector is de officiële term Additive Manufacturing (AM).

De AM-technologie geeft zeer veel vorm vrijheid bij het produceren. Vormen die met conventionele technieken niet mogelijk zijn, kunnen wel met 3D-printers worden gemaakt. Door deze vormvrijheid is het mogelijk producten beter aan te passen aan de eisen van het gebruik en worden complexe vormen betaalbaar. Het maakt voor de printer niet uit of er een kubus of een ingewikkelde structuur moet worden geprint. Ook de relatief lage opstartkosten en de mogelijkheid om snel producten en diensten in de markt te zetten, gelden als voordelen van 3D-printen.

Printen met verschillende materialen

Oorspronkelijk werd er geprint met kunststoffen, maar de ontwikkelingen rond 3D-printen gaan razendsnel. Inmiddels wordt er al geprint met verschillende materialen: bijvoorbeeld metalen zoals aluminium, roestvast staal (rvs), zilver, kunststoffen, keramiek, glas, papier en chocolade. Onderzoekers hebben ook al synthetische bloedvaten geprint. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met het printen van voedsel.

Tooltip

Klik op het doorzichtige pijltje aan de rechterkant van het scherm om naar de volgende pagina te gaan. Je kunt ook de pijltjes knoppen op je toetsenbord gebruiken om naar de volgende of vorige pagina te gaan.

Bij tablets en smartphones kun je de swipe functie gebruiken.

Wil je snel naar een specifieke pagina? Tik dan het adres in 3dprintwereld.com/ en het gewenste pagina nummer. Dus bijvoorbeeld met 3dprintwereld.com/3 ga je naar pagina 3.

1


- nice6 - cheap2